16.08.2008

HASANKEYF'DE ATAK VARMIŞ

18–20 Nisan tarihinde Neslihan ve ben (İlkay Ulaş) Hasankeyf deki Dicle-Tog Atak’a katıldık.

3 gün süren "kültürel miras" temalı atak ta ilk gün akşam Dicle Üniversitesi tiyatro topluluğunun hazırlamış olduğu 'komşuyuz' isimli tiyatro gösterisi ( yıllardır neden olduğunu bilmediğimiz bir düşmanlığa; dil, din, renk ayrımı yaparak bizden farklı olanlara karşı tutumumuza atıfta bulunan güzel bir oyundu ) ile atak başladı. 2. gün "kültürel miras nedir? neden/nasıl korunmalıdır?, Hasankeyf kültürel miras örneği üzerinden Türkiye'de kültürel varlıkların durumu nedir?"... Gibi konular üzerinde tartıştık. Öğleden sonra Hasankeyf yerel halkı ile konuyla ilgili röportaj yaptık. (Bence Atak'ın en keyifli kısmı buydu. Hiç sorgusuz bizleri evlerine kabul edip samimi sohbetlerini bizimle paylaştılar. Anladım ki Anadolu insanının misafirperverliği her yerde aynı.)

Atağın gerçekleşme nedeni: Hasankeyf de yapılacak olan ılı su barajı. Binlerce yıllık tarihin sular altında kalmaması için bir ses oluşturmak.
3. gün stantlar kurularak herkesin kendi yerelindeki kültürel varlıkları (mirası) anlattığı halkın katılımı ile küçük bir tanıtım etkinliği oldu ve daha sonrasında Hasankeyf çöplerini toplayarak farkındalık yarattığımız Atak'ın sonuna geldik.
Hep içerikten bahsettim atak ın diğer güzel bir yanı ise kamp olmasıydı. Dicle nehri kenarında çadırlarda kaldık. :) sanırım hepimiz için çok farklı bir deneyim oldu. Akşamları kumda ateş, şarkılar, halaylar da işin vazgeçilmez eğlence boyutuydu.
İlkay ULAŞ

Hiç yorum yok: